John Waynen ura oli loistokas

Author: Blanche Toy PhD

John Wayne oli yhdysvaltalainen näyttelijä, oikealta nimeltään Marion Mitchell Morrison. Wayne syntyi vuonna 1907 Iowan osavaltiossa ja kuoli vuonna 1979 72 vuoden iässä Los Angelesissa, Kaliforniassa. Wayne tunnetaan ennen kaikkea hänen näyttelijäsuorituksistaan ja elokuvaohjaajan työstään. Waynen erikoisalaa olivat sota- ja lännenelokuvat, jotka poikivat miehelle Oscarin vuonna 1969. Merkittävimpiä ja ikimuistoisimpia Waynen näyttelemiä rooleja ovat muun muassa Ringo Kid elokuvassa Hyökkäys erämaassa, Ethan Edwards elokuvassa Etsijät ja Rooster Cogburn elokuvassa Kova kuin kivi. Waynen lempinimi ystävien kesken oli Duke.

Kuinka ura alkoi

Wayne syntyi Iowassa, mutta kasvoi perheen muutettua Kalifornian osavaltiossa. Wayne pyrki opiskelemaan University of Southern Californiassa, mutta menetti jalkapallostipendinsä yliopistoon surf-tapaturman takia, ja päätyi lopulta työskentelemään moniin paikallisiin elokuvastudioihin. Työskennellessään Fox Film Corporationille Wayne sai pieniä rooleja siellä ja täällä, kunnes lopulta hän sai ensimmäisen pääosansa Raoul Walshin elokuvassa The Big Trail vuonna 1930.

Supertähteyteen kertaheitolla

Lopulliseen supertähteyteen Waynen heitti hänen osansa John Fordin elokuvassa Stagecoach. Tämän jälkeen Wayne nähtiin jopa 142 elokuvassa, joiden voidaan ajatella olevan amerikkalaisten länkkärielokuvien selkäranka. Wayne voitti Oscarin parhaan näyttelijän työstä elokuvassa True Grit vuodelta 1969. Wayne oli saanut nimityksen Oscareihin myös 20 vuotta aiemmin elokuvan The Alamo ohjaajana.

Tätä et tiennyt Waynesta

Wayne inhosi nimeään Marion ja suuttui kovin niille, jotka kutsuivat häntä tällä nimellä. Tästä johtuen mies sai koko elämänsä mittaisen lempinimen Duke.Wayne oli erinomainen oppilas high school-aikoinaan. Hän pelasi Glendale Union High School of Californian jalkapallojoukkueessa, oli osa koulun väittelyryhmää ja latinalaisen yhdistyksen presidentti. Wayne kirjoitti näinä aikoina paikalliseen urheilulehteen artikkeleita nimellä M.M.M.Waynesta on tehty jopa nimikkokolikkopeli, joka löytyy osoitteesta www.nettikasinovertailu.info.

Loppuelämä

Wayne kuoli vuonna 1979 mahalaukunsyöpään. Syöpä todettiin aiemmin samana vuonna sappirakkoleikkauksessa. Syöpä oli jo edennyt pitkälle, eivätkä syöpähoidot olleet riittävän tehokkaita sen hoitoon. Waynellä oli ollut yli kymmenen vuotta aikaisemmin vuonna 1964 keuhkosyöpä, jonka takia miehen toinen keuhko poistettiin ja hän toipui syövästä. Mahalaukunsyöpä oli mahdollisesti keuhkosyövän jälkimetastaasi.