Suomessa on lukuisia eri koulutusmahdollisuuksia näyttelemistä kiinnostuneille. Vaikka suurin osa ammattinäyttelijöistämme on käynyt Teatterikorkeakoulun eli TeaKin, ei yksi oppilaitos hallitse koko alaa. Eri puolella Suomea järjestetään monenlaisia näyttelemiskursseja, ja lisäksi näyttelemistä voi kokeilla lukuisissa harrastajateattereissa. Erityisesti kesäteatterit kuuluvat olennaisena osana Suomen suveen ja lavalle pääsyyn ei suinkaan tarvitse olla teatteritaiteen tohtori.

Toki mikäli mielii kovapalkkaiseksi ammattinäyttelijäksi, kannattanee suoraan hakea Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun Helsinkiin. TeaKissa voi opiskella näyttelijäntyötä, ohjausta, dramaturgiaa, tanssitaidetta / koreografiaa, valo- ja äänisuunnittelua sekä teatteri- ja tanssipedagogiikkaa. Opiskelijat valmistuvat teatteri- tai tanssitaiteen kandidaatiksi, maisteriksi, lisensiaatiksi tai tohtoriksi.

TeaKin lisäksi näyttelijäntyötä voi opiskella Suomen Teatteriopiston näyttelijäntyön linjalla. Myös Voionmaan koulutuskeskus tarjoaa elekuvanäyttelijäkoulutusta. Koulutus toteutetaan yhdessä TeaKin avoimen yliopiston kanssa ja opiskelijat voivat näin ollen saada opinnoista arvokkaita opintopisteitä.

Jos näyttelemisestä ei kuitenkaan halua tehdä itselleen ammattia, kannattaa suunnata katseensa kohti erilaisia kursseja ja paikallisia harrastajateattereita, jota on Suomessa jopa satoja. Ne toimivat täysin harrastajanäyttelijöiden voimin, ja ovat erityisen suosittu harrastus etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Näyttelemisen lisäksi harrastajateatterissa voi harrastaa myös muuta teatteriin liittyvää kuten ohjaamista, puvustamista ja lavastamista. Suomessa järjestetään vuosittain myös erilaisia harrastajateatteritapahtumia, kuten Seinäjoella järjestettävä avoin Harrastajateatterikesä –festivaali ja Silja Europalla syksyisin järjestettävä Teatterilaiva –festivaali.