Pokerinaama on mielenkiintoinen pokerimaailmasta muuallekin levinnyt ilmaisu. Pokerinaama viittaa pokerin pelaajan ilmeettömyyteen, jonka tavoitteena on pitää pokeripöydässä istuvat toiset pelaajat varpaillaan ja epätietoisina pelaajan kädestä. Pokerissa ilmeiden kurissa pitäminen on erityisen tärkeää, varsinkin jos pelaajan aikeissa on bluffata, mutta toisaalta ei parane näyttää sitäkään, että on onnistunut saamaan huikean hyvän käden.

Miten vaikeaa on tunnistaa todelliset tunteet pokerinaaman takaa? Käytännössä pokerinaaman pitäminen tarkoittaa ilmeiden ja eleiden kontrolloimista, mikä onnistuu toisilta paremmin, toisilta huonommin. Yksilölliset temperamenttierot ovat ehkä yksi suurin syy eroihin, mutta harjoittelemalla impulsiivisempikin kaveri onnistuu hillitsemään jonkin verran kehonsa reaktioita tunteisiin ja stressiin.

pokerface_139247630

Paljon paljastavat mikroilmeet

Tärkeään rooliin vastapelaajan tulkitsemisessa nousevat mikroilmeet ja niiden tunnistaminen. Mikroilmeiden tunnistaminen kuitenkin vaatii erittäin harjaantunutta silmää tai todella hyvää intuitiota ihmisten eleiden ja jopa silmänliikkeiden tunnistamisesta. On olemassa koko joukko erilaisia pieniä paljastavia eleitä ja silmänliikkeitä, joita voit myös opetella tunnistamaan muiden pelaajien kasvoilta, käsien liikkeistä, tavasta hengittää ja jopa todellakin silmien liikkeistä. Ne ovat tahattomia, tahdonalainen hermostomme ei ehdi aina reagoida tietoisesta päätöksestämme, vaan kehomme ehtii paljastaa yhtä sun toista huomattavan tarkkasilmäiselle.

Yleisiä paljastavia, helposti huomattavia eleitä ovat muun muassa huulten pureskeleminen, silmien liikkeet ja käsien eleet. Kuitenkin valehtelemisen tunnistaminen tai pikemmin valehtelemiseksi tulkittavien ilmeiden oikeintulkitseminen on huomattavasti vaikeampaa kuin usein kuvitellaan. Yleisten uskomusten, puolivillaisen, popularisoidun psykologian ja median vuoksi on muodostunut virheellinen käsitys siitä, miten helppoa esimerkiksi valehtelemisen tunnistaminen on.

Valheen lyhyet jäljet

Suosittu TV-sarja Paljastavat valheet on antanut lukuisan joukon vinkkejä valehtelun tunnistamiseen, mutta jos pokeripöydässä haet näitä merkkejä toisista pelaajista, esimerkiksi alas vasemmalle katsomista valehtelun merkkinä, voit mennä metsään. Kokonaisuus on paljon monimutkaisempi! Useimmiten päädymme arvailemaan valehteleeko joku vaiko ei, sillä kokeneimmatkin analysoijat eivät ehdi tunnistamaan kaikkea eleitä normaalin kanssakäymisen aikana, vaan esimerkiksi videon pohjalta.

Yhtä lailla, toisten huijaaminen ja omien reaktioiden kontrolloiminen on vaikeaa. Monet julkisuuden henkilöt ovat onnistuneet huijaamaan julkisilla lausunnoillaan kuulijoitaan ja katsojiaan. Useimmat heistä ovat koulutettuja esiintymään, mutta kuitenkin tarkkasilmäiset ihmiset ovat saattaneet nähdä heidän pokerinaamansa taakse ja viimeistään, kun heidän puhettaan analysoi ammattilainen, on pienet viitteet paljastaneet todelliset tunteet. Samoin suunnitellun pokeristrategian toteuttaminen vaatii omien reaktioiden salaamisen toisilta pelaajilta.

Surullisen kuuluisa esimerkki esiintymään koulutetun ihmisen julkisesta valehtelemisesta on silloisen Yhdysvaltojen presidentin, Bill Clintonin, yritykset kieltää suhde harjoittelijaansa Monica Lewinskyyn. Clinton on harjaantunut puhuja ja poliitikkona tottunut varmasti myös puhumaan muutakin kuin puhdasta totuutta. Kuitenkin televisioidussa lausunnossa, jossa hän kieltää suhteen on viitteitä salaamisesta tai valehtelusta. Clinton puree alahuultaan ja käyttää ammattilaisten mukaan terminologiaa, jolla hän ”etäännyttää itsensä asiasta”, mikä ehkä helpottaa virheellisen totuuden kertomista. Tästä voidaan päätellä, että valehtelemisen peitteleminen on todella vaikeaa. Kannattaapa sekin muistaa, että rehellinenkin puhuja voi olla hyvinkin hermostunut, jos häntä syytetään vakavasta asiasta – kehon reaktiot voivat olla yllättäviä, eikä niitä voi aivan tarkasti tulkita.

Kuinka tunnistaa bluffaaja?

Voiko sitten oikeastaan tehdä yhtään mitään tunnistaakseen bluffaajan? – Kyllä voi. Istuessasi pokeripöytään ja pohtiessasi pöytäsi muiden pelaajien reaktioita ja rehellisyyttä, voit kuitenkin tarkkailla muun muassa seuraavia asioita: huulten pureskelu, pakotettu hymy, jäykät kasvojen liikkeet, äänenkorkeuden vaihtelu tai vaikka ryhdin kohentelu – nämä saattavat viitata siihen, että pelikaverisi bluffaa. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea yhdysvaltalaisen pokeriammattilaisen, Michael Caron, kirjoittama kirjan Poker Tells tai verkosta löytyviin sivustoihin, joilla keskustellaan paljastavista eleistä ja tyypillisistä käyttäytymismalleista erilaisiin pelitilanteisiin liittyen.

Caron muun muassa listaa seuraavat paljastavat eleet, joita ehkä sinunkin kannattaa tarkkailla niin omassa käytöksessäsi kuin pöytäsi pelikavereissa: bluffauksesta saattaa kertoa pelimerkkien hidas järjestely, surullisuutta tavoitteleva kasvojen ilme puolestaan tarkoittaa usein sitä, että pelaajalla onkin vahva käsi. Toisaalta yhtä lailla rentoutunut, leveä hymy voi tarkoittaa samaa asiaa. Samoin hermostunut panostaminen saattaa viitata vahvaan käteen. Jos pelaaja tarkastaa kätensä heti flopin jälkeen, on hänellä usein tavoitteena väri. Heikko käsi on hyvin todennäköisesti pelaajalla, joka tuijottaa floppia tai omia korttejaan. Jos ylipäätään haluat oppia arvioimaan toisten pelaajien kättä, seuraa pokerinaaman lisäksi heidän käyttäytymismallejaan panostamisen suhteen. Seuraa siis mieluiten kokonaisuutta, niin pelaajien ilmeitä ja eleitä kuin panostusmallejakin. Saatat oppia tulkitsemaan toisten pelaajien todellisia tunteita pokerinaaman takana.

pokerface_156079043