Suomalaiset teatterit

Author: rikka

Suomalaisten teatterien juuret ulottuvat aina kauas 1600-luvulle saakka. Vuonna 1640 vihittiin Turun akatemia, ja tapahtuman yhteydessä esitettiin tiettävästi ensimmäinen teatteriesitys Suomessa. Ensimmäinen varsinainen teatteri Suomeen rakennettiin 1810-luvulla, ja 1800-luvulla Turussa vieraili useita ulkomaalaisia kiertueita esittämässä näytelmiä. Suomenkielinen ammattiteatteri sai alkunsa vuonna 1869, kun Suomessa alettiin esittää Aleksis Kiven Lea-näytelmää.

Tällä hetkellä Suomessa on useita kymmeniä eri ammattiteattereita. Suomen- ja ruotsinkielisten teattereiden joukosta löytyy niin kaupunginteattereita, lastenteattereita, tanssiteattereita, nukketeattereita kuin Suomen Kansallisteatterikin.

Suomen Kansallisteatteri sijaitsee Helsingin keskustassa, ja se on vanhin suomenkielinen teatteri. Se on perustettu vuonna 1872, ja ohjelmistosta löytyy niin klassikoita kuin uusimpia kotimaisia ja ulkomaisia näytelmiä. Suomen Kansallisteatterissa on kuusi eri näyttämöä: Suuri Näyttämö, Pieni Näyttämö, Lavaklubi, Willensauna, Kiertuenäyttämö ja Omapohja.

Muita tunnetuimpia suomalaisia teattereita ovat muun muassa ruotsinkielinen Svenska Teatern i Helsingfors sekä Suomen Komediateatteri. Svenska Teatern on Suomen Kansallisteatterin ohella kansallisnäyttämö, joten sekin ohjelmisto on hyvin monipuolinen ja laadukas. Myös Svenska Teatern sijaitsee aivan Helsingin keskustassa. Suomen Komediateatterin esitykset ovat puolestaan usein kiertäviä, mutta päänäyttämönä toimii Aleksanterin teatteri Helsingissä. Suomen Komediateatteri tekee nimensä mukaisesti humoristisia näytelmiä, jotka ovat viihdyttäneet suomalaisia teatterin ystäviä 1990-luvulta lähtien.