Suomalaisia teattereita

Author: rikka

Suomalaisista teattereista yksi tunnetuimpia, ellei tunnetuin lienee vuonna 1872 perustettu Suomen Kansallisteatteri, joka oli alkuperäiseltä nimeltään Suomalainen teatteri. Se on Helsinkiläinen ammattiteatteri, ja teatterin rakennus sijaitsee Rautatientorilla.

Rakennus on valmistunut 1900-luvun alussa, ja se on myös yksi klassinen Helsingin tunnus ja maamerkki. Kansallisteatteria on oikeastaan pidettykin suomalaisten pääteatterina, ja sieltä on lähtöisin useita merkittäviä näyttelijöitä sen lähes 150-vuotisen historian aikana. Esimerkiksi yksi mykkäelokuvien tunnetuin ohjaaja Mauritz Stiller on alunperin lähtöisin sieltä.

Toinen varmasti useimman suomalaisen ainakin nimeltä tuntema teatteri on Tampereen Työväenteatteri, joka on Tampereella vuonna 1901 perustettu teatteri ja se on nykyään myös Suomen toiminnassa olevista työväenteattereista viimeinen. Myös Tampereen Työväenteatteri, joka lyhennetään TTT, on merkittävä näyttelijöiden ja elokuva- sekä teatterialan ammattilaisten tuottaja. Turun Kaupunginteatteri puolestaan on nimensä mukaisesti turkulainen ammattiteatteri. Se on perustettu v. 1946, kun Turun Teatteri ja Turun Työväen Teatteri yhdistyivät. Se oli pitkään Suomen vanhin kaupungin omistama teatteri; aina vuoteen 2014 asti, jolloin siitä tuli Turun kaupungin omistama osakeyhtiö.
Useimmissa Suomen kaupungeissa on oma kaupunginteatterinsa ja joissakin vielä lisäksi ylioppilasteatteri ja muuta teatteriharrastustoimintaa. Kuuluisia teatterikaupunkeja ovat Helsingin ja Tampereen ohella myös Turku, Vaasa, Pori, Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Rauma ja monet muut.